Ahojte všetci,
na tomto blogu by som chcela nájsť ľudí podobných mne. Chcem vytvoriť priestor, pre tých, ktorí sa chcú slobodne porozprávať o svojich problémoch, starotiach ale aj radostiach v živote. Toto by mohlo byť miesto, kde sa ľudia nemusia hanbiť za to, čo cítia a prežívajú, kde sme si všetci rovní a kde medzi sebou nerobíme rozdiely. Môžme sa tu podeliť o svoje skúsenosti a navzájom si poradiť ako zvládať ťažké životné situácie. Tk len píšte a píšte... aby aj ostatní vedeli, že tu nie sú sami.

streda 8. septembra 2010

HRANIČNA PORUCHA OSOBNOSTI (HPO) - BORDELAINE

HRANIČNA PORUCHA OSOBNOSTI (HPO) - BORDELAINE

Hraniční porucha osobnosti je nazývaná tiež bordelaine ( z fr. hraničná línia). Je to duševná porucha, ktorá patrí medzi poruchy osobnosti.
Pri poruchách osobnosti ide o pretrvávajúce, hlboko v štruktúre osobnosti zakotvené vlastnosti a prejavy, ktoré sa manifestujú neprimeranými reakciami na najrôznejšie osobné a sociálne situácie. Tieto reakcie predstavujú výraznú odchýlku od spôsobom akým priemerná osoba v danej kultúre chápe, myslí a cíti a ako reaguje vo vzťahu k iným ľuďom.
Hraničná porucha osobnosti je okrem emočnej nestálosti sprevádzaná defektným sebapoňatím, intenzívnymi, ale nestálymi vzťahmi, náchylnosťou k sebapoškodzovaniu vrátane suicidálnych sklonov.

DIAGNOSTICKÉ ZNAKY HPO (PREJAVY)

1. porucha identity: výrazná a trvalá nestabilita obrazu o sebe a vnímanie seba
2. zapletenie sa do nestálych, ale intenzívnych vzťahov často vedúcich do citových kríz
3. nadmerná snaha vyhýbať sa odmietnutiu, zabrániť skutočnému alebo domnelému opusteniu
4. sebapoškodzujúce správanie ( pokusy o samovraždu, problémy s príjmom potravy, sebarezanie,...)
5. chronické pocity prázdnoty
6. impulzivita najmenej v dvoch oblastiach s rizikom sebaohrozenia ( utrácanie peňazí, sexualita, zneužívanie návykových látok, záchvaty ,,žravosti")
7. nestabilita nálad
8. neprimeraná silná zlosť alebo ťažkosti pri ovládaní zlosti
9. disociačné symptómy ( pocity rozpoltenia, odpútania sa od tela, je to niečo cudzie)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára